Terapiatakuu viipymättä käyttöön

04.01.2022

Vaalikynä, Keski-Uusimaa 4.1.2022

Suomen työeläkkeensaajien mukaan mielenterveysongelmien määrä on noussut erityisesti viime vuosien aikana räjähdysmäisesti ja nykyisin se on jopa suurin syy jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle.

Samalla kun ongelmien määrä on kasvanut, on hoitoa entistä vaikeampi saada ja hoitoon pääsemisessä voi kestää kohtuuttoman pitkään. Jonottamisen sijaan ihmisten tulisi saada apua mitä pikimmiten.

Ennaltaehkäisyn tulee olla keskiössä terveydenhuollossa, oli sitten kyse fyysisestä tai psyykkisestä terveydestä.

Tämä vaatii erityisen toimivaa yhteistyötä Tuusulan kunnan, Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen, koulujen, kotien ja työnantajien välillä. Jos kuitenkin ennaltaehkäisy ei riitä, tulee apua olla saatavilla matalalla kynnyksellä.

Mielestäni terapiatakuu tulee ottaa käyttöön viipymättä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella. Terapiatakuun käyttöönotto ei kuitenkaan voi tarkoittaa vaan kauniita sanoja - sen tulee toteutua myös käytännössä. Lisäksi palveluiden saatavuus tulee taata jokaiselle tulotasosta tai asuinpaikasta riippumatta.

Mielenterveyspalveluita järjestäessä on syytä myös huomioida se, että palveluiden tarjoajien pooli on laaja. Silloin kun mieli murtuu, ei ole mitään merkitystä sillä, onko palveluiden tuottaja julkinen, yksityinen tai kolmas sektori.

Tärkeintä on se, että apua saa ja ettei palveluita tuottaessa takerruta ideologisiin seikkoihin vaan pidetään huoli siitä, että mielenterveyspalveluita on tarjolla jokaiselle joka niitä tarvitsee.

Topi Korpinen, aluevaaliehdokas (kok.), Tuusula, Keski-Uusimaa