Turvataan terveysasemat - saavutettavat lähipalvelut

23.01.2022

Sain aamulla viestin äänestäjältä koskien vaalikonevastauksiani terveysasemista. Tämä kirvoitti vielä avaamaan kantaani tarkemmin.

Olen Jokelan terveysaseman säilyttämisen kannalla. Kasvavalla alueella pitää ajatella myös tulevaisuutta ja vetovoimaa, eikä pelkästään nykytilaa. Olen vastannut vaalikoneessa olevani osittain sitä mieltä, että jokaisessa kunnassa ei tarvitse olla omaa terveysasemaa. Tällä olen tarkoittanut enemmänkin sitä, että joka paikassa ei tarvitse olla kaikkia palveluita, kuten ei tälläkään hetkellä ole.

Peruspalvelut, joille on eniten kysyntää, on hyvä löytyä läheltä. Olen käyttänyt termiä "saavutettavat palvelut", eli labraan ym. voisi mennä Jokelaan, mutta esimerkiksi erikoissairaanhoito muualla, tässä tapauksessa Hyvinkäällä. Varmistaakseen hoitoon pääsyn näihin palveluihin, tulee olla apuna tarvittaessa taksiseteli tai muu vastaava keino.

Miten sitten varmistetaan palveluiden saatavuus Jokelassa ja muissa pienemmissä taajamissa? Vaihtoehtoina ovat esimerkiksi erilaiset liikkuvat palvelut ja etäpalvelut. Tärkeintä ei ole terveysaseman seinät, vaan terveysaseman palvelut.

Lisäksi kannatan julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin nykyistä tiiviimpää yhteistyötä. Palvelusetelin käyttöönotto olisi järkevää.